Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Kombide Kullanım Suyu Sıcaklığı ve Eco Modu

Kombilerde İdeal Kullanım Suyu Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır?

İnsan vücudunun yaklaşık olarak ortalama sıcaklığı 37°C derecedir. Bu sıcaklığın altındaki değer vücudumuza serinleme veya üşüme olarak, üzerindeki değerler ise ısınma veya sıcaktan rahatsız olma hissi verecektir. Yazın denize girmeden önce bölgenin deniz suyu sıcaklığına bakacak olursanız 25-26°C seviyesinde bir sıcaklık değerine sahip denizde dahi ilk aşamada üşüme hissi yaşarsınız. Halbuki 25-26°C sıcaklıkta bir odada gayet konforlu hissedebilirsiniz. Bu noktada bağıl nem, yüzey teması, ısı transferi konuları devreye girmekle birlikte genel olarak suyun vücudumuza teması söz konusu olduğunda yaklaşık olarak 40°C ve üzeri değerler (üst sınır ilerleyen kısımda anlatılacaktır) uygun olmaktadır. Yani alt sınırımızı ortalama 40°C olarak belirledik.

Peki en yüksek kaç derece olmalı? Bu noktada da hem konforu hem de tasarrufu düşünelim.  Tam yoğuşmalı kombilerin  sıcak baca gazındaki gizli ısıdan yararlanırken en verimli olabileceği aralıkta çalışması için 50 °C mertebesi uygun bir değer olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun üzerinde zaten insan vücudu rahatsız olacağından, üst sınırı da 50°C olarak belirleyebiliriz. Bu noktada sıcak ve soğuk suyu karıştırarak kullanacağınızı da hatırlatmak isteriz.

Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir.Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına göre bu değerler arasında deneme yanılma yaparak doğrusıcaklığı bulmaları tavsiye edilir.

Kombilerde ECO Modu Nedir? Nasıl Kullanılır?

Gelelim ECO moduna. Vitodens kombilerimizde ECO modu bulunur. ECO modu’nu yandaki gibi kontrol paneli ana menüsünden aç / kapa yapabilirsiniz.

Menü tuşuna birkaç kez basarak yaprak ikonunun aktif olduğunu gördüğünüzde, oklar ile On / Off şeklinde tercihinizi belirleyebilir ve OK tuşu ile tercihinizi kaydedebilirsiniz.

ECO modu kapalı iken, kombi daima istenen sıcak suyu ilk saniye itibariyle sağlayabilmek adına kendini hazır tutar. Dolayısıyla musluk açılır açılmaz kombiden sıcak su tesisatına sıcak su gönderilir ve tesisatın mevcut sıcaklığına göre değişmekle birlikte birkaç saniye sonra musluktan istenen sıcaklıkta su elde edilir.

ECO modu açık iken ise,  kombi yalnızca musluk açılarak sıcak su talebi oluşması durumunda sıcak su devresini aktive eder ve ısıtmaya yeni başlar. Bu durumda sıcak suyun istenen sıcaklığa ulaşması saniyeler içerisinde olur. Bu zaman aralığı ECO modun kapalı olduğu duruma nazaran daha uzundur.

Özetle, sık kullanım olacak ise yani gün boyu gerek banyo gerek ise mutfakta sıcak su kullanımı olacaksa ECO modun kapalı olması önerilir. Fakat kullanım sık olmayacak, gün içerisinde birkaç kere kullanım olacak ise, ECO modun açık olması önerilir.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar