Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Güneş Paneli Sistemi Bir Isı Pompasına Güç Sağlayabilir Mi?

İnsanlar gezegenimiz ve onun geleceği konusunda her zamankinden daha fazla endişe duyuyor ve çevreye duyarlı davranışlar sergilemeye özen gösteriyor. Plastik, karton ve camı geri dönüştürmek, organik yiyecek atıklarını ayrıştırmak gibi ısı kaybını en aza indirmek için evlerin yalıtımını yaptırmak da bu davranışlara örnek olarak verilebilir. Buna ek olarak, elbette yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılması da çevre duyarlılığı için büyük bir adım. Türkiye'de kurulan güneş (fotovoltaik) panellerinin sayısı 2018’den günümüze iki katına çıkmış durumda ve şu anda bu teknolojiyi yenilenebilir enerji üretmek için kullanan birçok tesis mevcut.

Güneş enerjisiyle ısı pompası çalıştırabilir misin?


Bir  ısı pompası sistemini  güneş panelleri ile birleştirerek , ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarınızın çevre dostu bir şekilde karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Güneş panellerinin, panel boyutuna bağlı olarak ısı pompasını çalıştırmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm elektriği üretmesi kesinlikle mümkündür.


İki farklı güneş enerjisi türü vardır: termal ve fotovoltaik

Termal güneş enerjileri, kullanım suyunu ısıtmak için güneşten gelen ısıyı kullanır, bu şekilde ısı pompasının kullanım sıcak suyu hazırlaması için ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini azaltmaya yardımcı olurlar.
Buna karşılık,  fotovoltaik sistemleri  güneşten gelen enerjiyi elektriğe dönüştürür. Bu elektrik, ısı pompasına güç sağlamaya yardımcı olmak için kullanılabilir ve çoğunlukla fosil yakıtların yakılmasıyla oluşturulan ve şebekeden alınan elektrik ihtiyacını azaltır.
Genel olarak güneş (fotovoltaik) paneli sistemleri kilowatt (kWp) cinsinden boyutlandırılır. Bu ölçüm, güneşin en kuvvetli olduğu saatte paneller tarafından üretilen güç miktarını ifade eder. Ortalama bir konut için gereken kurulum gücü yaklaşık üç ila dört kWp'dir. Bu çok açık ve güneşli bir günde üretilebilecek maksimum çıktıyı yansıtır. Bu çıktı hava bulutlu olduğunda, sabahın erken saatlerinde ve güneşin zayıflamaya başladığı saat dilimlerinde daha az olabilir. Dört kWp'lik bir sistem yılda yaklaşık 6.000 kWh elektrik üretecek ve yaklaşık 25 m² çatı alanı kaplayacaktır.

Bir Güneş Paneli Isı Pompasının Çalışması için Yeterli mi ?

Ortalama olarak bir ev Türkiye’de yılda yaklaşık 4.000 kWh elektrik tüketir, bu da dört kWp'lık bir güneş paneli sisteminin ihtiyacınızdan daha fazla elektrik sağlaması anlamına gelir.  

Bununla birlikte, ortalama bir konutun ısıtma ve sıcak su sağlamak için bir ısı pompası değil bir kazan kullanması halinde, gaz tüketimi daha yüksek, elektrik öztüketimi daha düşük olacaktır. Ancak ısı pompaları elektrikle ile çalışan cihazlar olarak, ortalama bir konut için dört CoP (ısıtma verim katsayısı) ile yılda yaklaşık 3.000 kWh enerji kullanır. Bu güneş panellerinin evinizi ve suyunuzu ısıtmak için ihtiyaç duyduğu elektriğin tamamı için hem ısı pompasına, hem de diğer cihazlara güç sağlayabilecekleri anlamına gelir. Buradaki önemli bir detaysa, gece tüketilecek elektrik enerjisinin gündüz doldurulan bir batarya sistemine depolanması veya mahal ısıtmasına kullanılacak ısıtma suyunun gündüz tanklarda depolanması olacaktır.

Güneş enerjisi destekli bir ısı pompası için kaç adet güneş paneline ihtiyacım var?

Güneş panelleri söz konusu olduğunda, çatınıza ne kadar sığıyor ise o kadar kurulum yapmak en iyisidir. Güneş enerjisinin ısı pompasına güç vermesini istiyorsanız, güneş paneli sisteminin muhtemelen en az 25 m² olması gerekir.

Güneş panellerinin boyutları üreticiye bağlı olarak değişebilir. 60 hücreli standard bir panel yaklaşık 1,6 metre yüksekliğinde ve bir metre genişliğindedir. Yaklaşık 40 mm kalınlığa sahiptirler.   ısı pompası güneş enerjisi kombinasyonu için ihtiyaç duyacağınız panel sayısı, istediğiniz sistemin büyüklüğüne bağlıdır. Tipik olarak, bir kWp sistem başına günümüz teknolojisinde 3 adet güneş paneli gereklidir. Bu nedenle, bir kWp sistem dört güneş paneline, iki kWp sistem sekiz panele, üç kWp sistem 12 panele ve dört kWp sistem 16 panele ihtiyaç duyacaktır. Dört kWp'lik bir sistemin üç ila dört kişilik bir ev için ideal olduğunu unutmayın. Bundan daha fazla konut sakini için, 24'e kadar panel gerektiren ve 39 m²'ye kadar alan kaplayabilen beş veya altı kW'lık bir sisteme ihtiyacınız olabilir.

Örneğin 3-4 kişilik bir ev için 10-12 kWh güce sahip bir ısı pompasının ortalama olarak bir saatte 2-3 kW arası bir elektrik tüketimi olacaktır. 4kWp’lik bir fotovoltaik sistem kurulumunun havanın bulutlu olmadığı günlerde bu tüketimi ve fazlasını karşılayabileceğini söyleyebiliriz.

Bir ısı pompası kurmayı ve ona güç sağlamak için güneş (fotovoltaik) panelleri kullanmayı düşünüyorsanız, bakımı için uygun niteliklere sahip bir mühendislik firması bulduğunuzdan emin olmalısınız. En verimli güneş enerjisi destekli ısı pompası sistemlerini size önerecekleri gibi, ısı kayıplarını minimize ederek, maksimum verim için tavsiyelerde de bulunabilirler. Ek yalıtım ya da çift cam sayesinde ısı pompası için daha az elektrik gerekir. Ayrıca, uzman firmalar, ısı pompasının gücünün ne kadar olması gerektiği konusunda da sizlere yardımcı olacaktır.

Kurulumun sorunsuz çalışması için kesinlikle profesyonel tavsiye almaya değer.

  

En yakın ısı pompası ve güneş panelleri bayilerimiz ile iletişime geçmek için  tıklayın.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar