Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

İdeal Oda Sıcaklığı Nedir?

Konfor, maliyet ve ekoloji: Evlerimizdeki oda sıcaklığını nasıl yönettiğimizin bu üç alanda da etkisi büyüktür. Bazı insanlar sıcakta yaşamayı severken, bazıları ise daha serin ortamları tercih eder. Tercihlerdeki bu değişkenlik 'ideal oda sıcaklığı nedir?' sorusunu cevaplaması zor hale getirmektedir.


'’Evim ne kadar sıcak olmalı?'’ diye merak ediyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktaları sizinle paylaşacağız.


Bir bakışta konular:

  • Evinizin yaşının etkisi
  • Termal konfor ve hava sıcaklığı
  • Çeşitli odalarda normal oda sıcaklığı
  • Dijital termostatlarla basit kontrol

Evlerdeki farklılıklara göre değişen oda sıcaklıkları

Özellikle eski evler, mevcut modern standartlar ile tasarlanmamıştır, bu da oda sıcaklığını doğru şekilde ayarlamanın önemini daha da arttırmaktadır. Isıtmanızı düşürdüğünüz her santigrat derece için enerji faturalarınızdan % 6'ya kadar tasarruf edebilirsiniz. Bu da sürekli hale geldiğinde büyük bir tasarruf anlamına gelir. Diğer taraftan evinizdeki oda sıcaklığı çok düşükse, evinize ve hatta sağlığınıza zarar verebilecek nemli duvarlar ve küf riski her zaman için olacaktır. Yani, düşük bir oda sıcaklığının da en iyi seçim olduğunu söyleyemeyiz. 

Termal konfor ve normal oda sıcaklığı

Termal konfor, optimum oda sıcaklığının ayarlanmasında önemli bir rol oynar. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Normal oda sıcaklığını etkileyen birçok faktör vardır.

Örneğin:

  • Çevresel faktörler: Havadaki nem oranı ve ortam sıcaklığını etkileyen ısı kaynakları, vb.
  • Kişisel faktörler: Giydiğiniz kıyafetler, vb.
  • Durumsal faktörler: Fiziksel olarak aktiflik dereceniz, vb.

Normal oda sıcaklığı ve termal konfor algımız

Son 20 yılda, araştırmacılar neyi ideal ortam sıcaklığı olarak algıladığımızı anlamak için aktif bir şekilde çalışmıştır. Nem büyük bir faktördür. Havadaki nem seviyesiyle optimum oda sıcaklığı değişir; daha yüksek nemli bir odadaki insanlar daha düşük sıcaklıklarda bile konforlu hissederler. Bu nedenle nem ne kadar düşük olursa, oda sıcaklığı o kadar yüksek olmalıdır.

Normal oda sıcaklığınızı çok yüksek ayarlamanın etkileri

Belki de evinizde sıcaklığın yüksek olmasını seven birisiniz. Eğer öyleyse, bir de şu açıdan düşünün. Araştırmacılar, oda ne kadar sıcak olursa, konsantre olmanın o kadar zor olduğunu söylemektedir. Ayrıca, normal oda sıcaklığının üzerinde ısıtma yapmanın çevresel ve finansal etkisi de vardır.

Oda sıcaklığınızı ayarlamanın etkisi

Eviniz çok soğuksa, küflenme riski artar. Soğuk hava mobilyalarda, duvarlarda ve pencerelerde daha az su buharı yoğunlaşmasına neden olur.
Bu, küf sporlarının gelişmesi için ideal bir ortam oluşturur. Küfün evden çıkarılması, mülkünüze ve sağlığınıza zarar vermenin yanı sıra çok zor olabilir. Bu nedenle, doğru bir ortam sıcaklığı tercih etmek çok önemlidir.

Farklı odalarda normal oda sıcaklığı

En uygun oda sıcaklığı, kullanım alanına bağlı değişkenlik gösterebilir. Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir.
16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler. Bir mutfağın ideal oda sıcaklığı, sıcaklıktaki dalgalanma nedeniyle 18°-20° C arasındadır. Koridorlar ve depolar gibi aktif olmayan mekanlar için, normal oda sıcaklığı yaklaşık 15°-18°C'dir.

Bebekler için ideal oda sıcaklığı

En çok merak edilen konulardan biri de bebek için ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalıdır sorusudur. Bebeğinizin bulunduğu odanın ideal sıcaklığı 20 ila 24°C arasında değişebilmektedir. Bu durum yenidoğan bebekler için ise 22-24°C olması tavsiye edilmektedir. Böyle bir bebek için oda sıcaklığı 7. aydan itibaren yine 20-21°C seviyesine sabitlenebilir.  Geceleri ise bu sıcaklıkların 1 °C daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor. Odanın sıcaklığını sabit tutmak için oda termostatı veya radyatör takılan bir termostat işinizi görecektir. Oda termostatları için bu linkten ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Bu tarz cihazlar sayesinde sizin ölçmenize gerek kalmadan ideal oda sıcaklığı ve nem oranı gibi değerleri ideal aralıklarda tutabilirsiniz. 

Isıtma araçlarınızı kendiniz mi kontrol ediyorsunuz?

Çoğu insan uyurken veya evde değilken normal oda sıcaklığını düşürür. Bu iyi bir fikir gibi görünebilir çünkü daha az gaz tüketmek tasarruf sağlar.Bu yaklaşımla ilgili çok sayıda sorun vardır. Öncelikle, kombinizin ayarladığınız ortam oda sıcaklığına ulaşmak için daha fazla çalışması gerekecek ve bu da yakıt kullanımını artıracaktır. İkinci olarak, eve vardığınızda odaların hoş bir şekilde ısınması biraz zaman alacaktır.

Çözüm, dijital oda termostatı kullanmaktır. Eğer bir oda termostatınız yoksa üzülmeyin, bunları eski bir sisteme uyarlamak zor değildir. En temel dijital termostatlar bile önceden ayarlanmış zaman programlarına erişmenize izin verebilir.Yeni akıllı cihazlar size daha fazla kontrol sağlayarak evinizin ortam sıcaklığını odadan odaya yönetmenizi kolaylaştırır. Binanın hava durumunu, ısıl davranışını ve hatta içindeki insanların konumunu dikkate alırlar. Bu akıllı sistemlerin tasarrufunuza katkısı diğerlerine göre daha da yüksektir.

İdeal Oda Sıcaklığı İçin Isı Kayıplarının Önüne Geçin

Evinizde ideal oda sıcaklığına ulaşmak ve enerji tasarrufu sağlamak için: 

  • Evinize ısı yalıtımı yaptırabilir, 
  • Pencere ve kapılardan kaynaklı ısı kayıplarını önlemek için gerekli tedbirleri alabilir, 
  • Radyatörlerinizin üstünü veya önlerini açık tutabilir, 
  • Isıtma tesisatınıza ve kombinize düzenli olarak bakım yaptırabilirsiniz. 


Enerji tasarrufu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, “Evinizde enerji tasarrufu için basit ipuçları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar