Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Yerden Serinletme Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir evi yenilerken veya yapım aşamasında olan bir ev satın alırken,  soğutma sistemini  de düşünmek önemlidir. Eğer ısıtma ihtiyacı için kullanılan yerden ısıtma sistemleri kurulu veya kurdurmayı planlıyorsanız hem konut ortamlarında hem de ofislerde ve ticari faaliyetlerde  klimalara  alternatif olan yerden serinletme çözümü de düşünülmeye değer.

Radyant zemin sistemi, tek bir sistem üzerinden kışın evi ısıtmayı, yazın ise soğutmayı sağlar. Radyant zemin sistemleri ısıtma sektöründe uzun yıllardır kurulmuş bir teknoloji olan şapın içine gömülü paneller ve borulardan oluşur. Bir yerden serinletme sistemi ile donatılmak için,  ısıtma sisteminin  sıcak ve soğutulmuş su üretebilen tersinir bir ısı pompasına (Viessmann Vitocal 100-S  gibi) dayalı olması gerektiğini hatırlamak önemlidir.

Soğutma durumunda ise panellerin serpantinlerine veya borularına sıcak su yerine 18-20°C sıcaklıkta su akar.

Yerden serinletme, sıcak bir cismin her zaman soğuk cisme ısı verdiği fiziksel ilkeden yararlanarak radyasyonla çalışır. Radyant soğutma etkisi, hava sıcaklığı zeminin yüzey sıcaklığını aştığında odalarda mevcut olan ısının emilmesini sağlar. Böylece ısı alışverişi, tıpkı ısıtma durumunda olduğu gibi, en uygun şekilde düzenlenir ve tüm faaliyetlerin bir evin içinde gerçekleştiği zemine yakın bir rahatlık hissini garanti eder.

Yerden Serinletme Sistemi Kurmak İçin Gereksinimler

Yerden serinletme sistemi için tersinir bir ısı pompasının gerekli olduğundan daha önce bahsetmiştik. Ancak bu tek gereklilik değildir. Özellikle yaz soğutmasında radyant bir sistemle yaşam konforunun baş düşmanı, uygun teknolojiler kullanılarak ve dikkatle kontrol edilmesi veya uzaklaştırılması gereken nemdir. Yani sıcak hava ile serin yüzeyin karşılaşması ile oluşan yoğuşmadır.

Öyleyse,  radyant panellerle odaları soğutmak için gereken bileşenlerin neler olduğunu görelim:

  • Zemine, tavana veya duvara serebileceğiniz radyant paneller
  • Polimerik malzemede manifoldlar
  • Sistemin çalışmasını ortamın gerçek koşullarına uyarlamak için termoregülasyon sistemi
  • Nemi ortadan kaldırmak ve soğuk yüzeylerde yoğuşmayı önlemek için hava nem alma sistemi

Yerden Serinletme Sisteminin Avantajları  

  • Kış ve yaz iklimlendirme için tek bir sistem
  • Düşük enerji tüketimi
  • Klimaların iç ünitelerinin neden olduğu klasik sıcaklık değişimleri olmadan evin her yerinde soğuğun homojenliği sayesinde yüksek konfor
  • Görünmez sessiz bir çalışma ve odalarda dağınık sistemlerin olmaması

Yerden Serinletme Sisteminin Dezavantajları

Kuşkusuz avantajlarına rağmen yerden soğutmanın bazı küçük sınırlamaları vardır ve bunların bir seçim yapmadan önce bilinmesinde fayda vardır.

Yüksek ataletli sistemler olduklarından, zaman içinde sürekli ve homojen bir soğuk (veya ısı) ihtiyacı olduğunda yeterliyken, odaların hızlı bir şekilde soğutulması gerektiğinde klimalara göre daha az etkilidir.

Zemin ne kadar yalıtkansa, termal enerjiyi çevreye o kadar az ilettiğini ve bunun özellikle soğutma için geçerli olduğunu hatırlayarak, zemin için seçilen kaplama tipini değerlendirmek gerekir. Ayrıca, ahşap parke söz konusu olduğunda, döşeme tipinin soğutma için radyant zemin sistemleri ile uyumlu olduğunun montajcı veya üretici tarafından garanti edilmesi tavsiye edilir.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar