Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Klima nedir? Nasıl çalışır?

Klimalar insanların daha rahat ve verimli yaşaması amacıyla kapalı ortamların havasını soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan, toz ve partikülleri filtre eden cihazlardır.

Klimanın çalışma yöntemi, belirli bir basınç altında bulunan sıvı haldeki soğutucu akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve buhar halden tekrar sıvı hale döndürülmesi şeklindedir. Çalışma prensibini termodinamiğin ikinci kanunu açıklar. Çevrim malzemesi olarak kullanılan gaz bir kompresör aracılığıyla emilip sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında çıkan ısı bir fan vasıtası ile dış ortama atılır. Bu sıvı daha sonra genleşme valfi tarafından üzerindeki basıncın düşürülmesi ile bulunduğu ortamdan ısı çekerek gaz haline dönüşür. Sıvı bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çektiği için ortam sıcaklığını düşürmüş olur. Soğutma akışkanı kompresör tarafından emilerek çevrim aynı şekilde tekrarlanır.

  

İklimlendirme Nedir?  

Kapalı bir ortamda bizi çevreleyen havanın ısısını, nem oranını, temizliğini ve hızını yıl boyunca istenen koşullarda tutması işlemine “iklimlendirme” denir. İklimlendirme terimi hem yaz hem de kış aylarında optimum çevresel refah koşullarına, yani evinize veya kendi ticari alanınıza göre sıcaklık ve nemi kontrol etmeye izin veren bir  ısı pompası  sisteminin etkisini ifade eder.

Soğutma

Klimaların en bilindik görevidir. Klimalar, genelde yaz dönemlerinde kavurucu sıcaklara karşı serinletme amacı ile tercih edilir. Ofis, konut ve iş yerlerinden kütüphane, fabrika ve AVM’lere kadar klima sayesinde yaz dönemlerinde serinlik ve konfor sağlanır.

Isıtma

İklimsel konuma bağlı olarak, ısınma ihtiyacı fazla olmayan bölgelerde klimalar kış dönemlerinde bulundukları odaları ısıtabilir ve konutlarda ısıtma cihazı olarak sadece klima kullanılabilir. Günlük hayatımızda odalarımız ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Huzurlu ve konforlu olabilmek için ortam  ideal oda sıcaklığı  değerinde olmalıdır.

Nem Alma

Soğutma modu ile ortamın sıcaklığı ayarlanırken nem alma modunda ortamın nemi tahliye edilir ve uygun nem ortamı sağlanır. Genelde soğutma modu ile karıştırılan nem alma modu aslında özellikle yaz aylarında doğru kullanım ile konforu ve verimliliği artıracak bir özelliktir.

Ortam Havasını Değiştirme

Klimaların bilinen bir diğer özelliği ortamdaki havayı değiştirmektir. Klima, insanın fark etmeyeceği hafif bir hava dolaşımı ile dış ortamdan gelen toz, duman, polen vb. zararlı maddeleri filtre ederek ortam havasının tazelenmesine katkı sunar.

Viessmann Vitoclima Serisi

Viessmann  Vitoclima  klima serisi, inverter kompresörler ve apple-apetit filtreleme gibi çok önemli teknolojik özellikleri bir araya getirerek içinde bulunduğunuz ortamın havasını filtreleyerek soluduğunuz gibi temiz bir hava hissi bırakıyor.

A+++ sınıfına kadar üstün performans, bir ormanın uğultusuna eşit maksimum sessizlik, bileşen seçiminde güvenilirlik ve düşük çevresel etkiye sahip soğutucu akışkanların kullanımı sayesinde çevreye maksimum saygı (Küresel Isınma Potansiyeli).

Viessmann Vitoclima klima serisi, enerji verimliliği ve konforu zarif bir ürün tasarımıyla birleştirir.

Klimalarla ilgili merak edilen sorular

Klimalar ne kadar elektrik harcar?

9000 BTU bir A++ verimlilikte bir klima soğutma modunda saatte 0,1kw ile 1,3kW aralığında enerji tüketir. Bu tüketimin ortalamasını saatte 0,7kW olarak kabul edip bu rakamı güncel elektrik birim fiyatınız(kw başına maliyetiniz) ile çarparsanız klimanızın ortalama olarak 1 saatte ne kadar enerji tükettiğini hesaplayabilirsiniz.

Klimalar kaç derecede çalışmalı?

Bu değer talebinize bağlı değişmek ile birlikte 25 derecelik bir soğutma sıcaklığı yeterlidir. Yeterli konforu sağlayabilmeniz için klimanızı  ayarladığınız set derecesi  ile dış hava sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkının 4-10°C'lik değer aralığında olmasıdır.

Klimalar nasıl temizlenir?

Klimalarınızın her mevsim geçişinde  yetkili servis  tarafından bakımının yapılması gereklidir. Ayrıca klimanın çalıştığı ortamdaki toz yoğunluğuna bağlı değişmekle birlikte ortalama 15 günde 1 kez klimanızın içerisindeki toz tutucu filtreleri temizlemeniz gereklidir.

Klima bakımı yapılmazsa ne olur?

Klimanızın bakımını yapmaz veya yaptırmazsanız, klimanızın performansı düşecek, arızalanma oranı yükselecek, enerji tüketimi de artacaktır.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar