Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Isı Pompam Neden Buzlanıyor?

Isı pompaları hem kış hem de yaz aylarında çalışacak şekilde üretilmiştir. Dış hava sıcaklıkları düşmesine rağmen, hatta 0°C'nin altındaKİ bir sıcaklıkta bile, bir ısı pompası bulunduğu ortamdan aldığı ısıyı kendi iç teknolojisiyle beraber tüketim noktalarına iletir. Böylece kullanım sıcak suyu ve mahal ısıtması için ısıtma suyu üretilir.

Bununla birlikte, bazı hava kaynaklı ısı pompaları kış aylarında buzlanmaya başlayabilir. Bu durum, havadaki su buharının soğuk yüzeyle temas ettiğinde donmasından dolayı olduğu için oldukça normaldir.

Bir ısı pompasının buzlanmasına neden olan nedir?

Isı pompanız dışarıda olduğu için, kış aylarında kar ve buzla kaplanması normaldir ve bu genellikle bir sorun değildir. Ünitenin üstünde duran kar endişelenmenizi gerektirecek bir problem değildir. Bununla birlikte, tüm ünitenin yanı sıra bobin içinin de buzla kaplandığını fark ederseniz, bu durum yalnızca soğuk hava ile ilgili olmayan bir sorun olabilir. Isı pompaları ısıyı havadan, yerden veya sudan emen bir soğutucu kullanarak çalışır. Havada bulunan nem donarak ünitenin etrafında buz oluşmasına neden olabilir. Isı pompaları harici bir duvara asılır veya beton bir plaka üzerine yerleştirilir.

Tahliye borusu tıkanır veya donarsa, ısı pompasının da donmasına neden olabilir. Bu nedenle, çoğu üreticinin ısı pompasının tabanında bir iz ısıtıcısı olacaktır.

Buzun ciddi hasara neden olmasını önlemek için, bir ısı pompası buz çözme döngüsüne sahip olacaktır. Bu genellikle otomatik olarak devreye girer ve bobinlerin buzunu gidermek için çalışır. Bununla birlikte, pompanın bu döngüyü çalıştırmasını engelleyen durumlar olabilir; örneğin düşük soğutucu akışkan seviyeleri, bozuk termostatlar veya sensörler ya da yapışan bir ters valf bu sorunlara örnektir. Sorunlar basit nedenlerden de kaynaklanabilir; ısı pompasının üzerindeki delikleri tıkayan yapraklar bu sorunlara örnek olarak verilebilir.

Ünitenin etrafındaki alana dikkat etmek gerekir. Çok yakın park ederek bir ısı pompasını engellemek veya gizlemek için etrafına bir çöp kutusu veya çit yerleştirmek de ünitenin içine hava akışı ile ilgili sorunlara neden olabilir. Üreticinin el kitabındaki minimum montaj mesafesi yönergelerini mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Isı pompası üzerindeki sensör arızalı ise, buz birikmesini algılamayabilir ve bu durum, pompanın buz çözme döngüsünü etkinleştirmemesinin başka bir nedeni olabilir.

Kışın bir ısı pompası buzlanması nasıl çözülür?

Hava kaynaklı ısı pompası ünitenizin aşırı buzlandığını fark ettiyseniz nedeni belirlemenize yardımcı olabilecek bir iklimlendirme uzmanıyla görüşmelisiniz. Bu sorun göz ardı edildiğinde, gelecekte ünitenizle ilgili sorunlara neden olabilir. Bu nedenle daha sonra değil, erkenden durumun araştırılması en iyisidir.

Buz çözme çevrimi ısı pompası işletiminin normal bir parçasıdır. Buz çözme ayarı, ısı pompasını klimaya çevirerek çalışır. Evinizi ısıttığında, ısı pompası dışarıdan ısıyı alır ve evinizi ısıtır. Tersine çalıştığında, ünitedeki buzu çözmek için evinizdeki ısıyı kullanabilir. Bu yüzden genellikle depo boyler sisteme monte edilir ki defrost denilen bu işlem aralığı kısa sürsün. Belirli bir süre sonra, cihaz evinizi ısıtmaya geri dönecektir.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar