Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Hava Kaynaklı Isı Pompaları Hakkında Her Şey

Hava kaynaklı ısı pompaları etkili midir?

Hava kaynaklı ısı pompaları, eviniz bu tür teknolojilere uygunsa etkili olabilir.

Ev yalıtımı ısı pompanızın etkinliğinde büyük bir fark yaratabilir. İyi yalıtılmış bir ev, her 25m2 için bir kW ısı gerektirir; ancak kötü yalıtılmış bir ev, kW ısı başına sadece 10m2 ısıtır. Bu durum, zayıf yalıtımlı bir evin ısınması için iki buçuk kat daha fazla enerji gerektirebileceği anlamına gelir.

Hava kaynaklı ısı pompanızdan en iyi şekilde yararlanmak için,  evinizde iyi yalıtım  ve büyük radyatörler ve/veya yerden ısıtma olmalıdır. Pencereler çift camlı olmalı ve evinizde mümkün olduğunca fazla ısı tuttuğunuzdan emin olmak adına yatırım yapmalısınız.

Pompalar kazanlardan daha çok yönlüdür, çünkü daha fazla para kazanmak için rüzgar enerjisi veya güneş enerjisi ile çalıştırılabilirler. Anında veya daha sonra kullanmak üzere sıcak suyu ısıtabilir; en iyi performans göstermelerini sağlamak için çok  az bakım  gerektirirler. Evlerinin ekolojik ayak izini azaltmak veya evlerini modernleştirmek isteyen kişiler için mükemmel bir seçimdir.

Neden bir hava kaynaklı ısı pompası takmalıyım?


Hava kaynaklı ısı pompaları, geleneksel ısıtma çözümlerine çevre dostu bir alternatif olabilir. Buzdolabına benzer şekilde çalışır; ancak tersine, çevredeki havadan ısı enerjisi üretmenizi sağlar.

Bu ısı pompaları havadan sıcaklığı emer ve bir ısı eşanjörüne aktarır. Bu aktarım, bir soğutucunun buharlaşmasına neden olur ve daha sonra soğutucu buharı sıkıştırılır. Evinizdeki sıcak suya ve ısıtma devrelerine aktarılır. Çok verimli oldukları için, bu sistemler dış sıcaklık -15 °C'ye kadar düştüğünde bile ısı üretebilir. Gaz ve yağ kazanlarının aksine, hava kaynaklı ısı pompaları uzun süre düşük sıcaklıklarda ısı vermek üzere tasarlanmıştır.

Hava kaynaklı ısı pompaları ile ilgili birçok fayda vardır. En büyük avantajlardan biri, ısıtma maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltabilmeleridir. Bu sistemler ayrıca  karbon ayak izinizi  azaltmanıza yardımcı olur. Hava kaynaklı ısı pompaları uzun bir ömre sahiptir ve minimum bakım gerektirir. Ayrıca kurulumu kolaydır ve mülkünüzün dışında bulunduğundan yerden tasarruf etmenizi sağlarlar.

Hava kaynaklı ısı pompaları gürültülü mü?

Yıllarca süren yoğun araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda Viessmann hava kaynaklı ısı pompaları çok sessiz çalışır ve kullanım sırasında neredeyse duyulmaz. Gelişmiş Akustik Tasarım'dan yararlanmışlardır; pompaların tüm bileşenleri gürültüyü minimumda tutacak şekilde tasarlanmıştır. Özellikle, rahatsız edici olarak algılanan düşük frekanslı sesler en aza indirilmiştir.

Hangi boyutta hava kaynaklı ısı pompasına ihtiyacım var?

Hava kaynaklı ısı pompası kurulumuna karar verirseniz, ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarınızı karşılamak için doğru boyut sistemini seçmeniz önemlidir. Isı pompası boyutları 6 kW ila 16 kW arasındadır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, daha büyük evler daha yüksek kapasiteli ısı pompalarına ihtiyaç duyma eğilimindedir. Bunda evinizdeki yalıtım durumu da bir faktör olacaktır. Mülkünüz ısıyı ne kadar iyi içeride tutarsa, okadar az ısıtma üretmeniz gerekir.

Isı dağıtım sisteminizin de etkisi olacaktır. Hava kaynaklı ısı pompaları genellikle yerden ısıtma sistemleri gibi düşük sıcaklıklı ısı yayıcılara bağlandığında en iyi performansı gösterir. Bu sizin için bir seçenek değilse ve bunun yerine radyatörlere güveniyorsanız; bunların, bir gaz veya yağ kazanı ile kullanacağınızdan daha büyük radyatörler olması gerekecektir.

Çok büyük bir pompayı seçmek, ihtiyacınız olandan daha fazla ödeme yapmanız anlamına gelecektir. Öte yandan, sisteminiz çok küçükse, eviniz için yeterli ısı sağlamaz. Bir hava kaynaklı ısı pompası montajcısı, eviniz için doğru boyut sistemi hakkında size tavsiyede bulunabilir.

Hava kaynaklı bir ısı pompası kurmak için planlama iznine ihtiyacım var mı?

Çoğu hava kaynaklı ısı pompası tesisatı planlama izni gerektirmez, ancak işleme başlamadan önce kontrol etmek iyi bir fikirdir. Koruma alanlarında ve Dünya Mirası alanlarında yer alan listelenmiş binalar ve evler için planlama izninin gerekli olduğunu bilmek önemlidir.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar