Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Evinizde Enerji Tasarrufu İçin Basit İpuçları

Kombiler  genellikle evinizdeki en büyük enerji tüketicilerinden biridir. Yılın büyük bir kısmı için günde yirmi dört saat çalışma eğilimindedirler ve hem evinizi gece gündüz sıcak tutarak, hem de sıcak su sağlayarak konfor sunarlar. Kombi ve  kazan, Türkiye’de en popülerleri olmalarına rağmen, bunların yanı sıra birçok farklı ısıtma cihazı da bulunmaktadır.

Teknolojik ilerlemelerle birlikte, modern kombiler evlerde büyük enerji tasarrufu sağlayabilmektedirler. Enerji tüketiminizi azaltabilir, ısıtma ve su faturalarınızda anlamlı tasarruflar sağlayarak dünyamızı korumaya katkıda bulunmanıza yardımcı olabilirler.

Evdeki ısıtma cihazınız ile nasıl enerji tasarrufu yapacağınızı öğrenmek ister misiniz? Bazı ipuçları için lütfen okumaya devam edin.

  

Sıcaklığı azaltın


Evde enerji tasarrufu yapmanın en kolay yollarından biri oda sıcaklıklarını biraz azaltarak ideal kombi sıcaklığı elde etmektir. Kombi sıcaklık ayarını sadece 1°C azaltmak, sistem türüne bağlı olarak size %6 gibi yüksek bir enerji tasarrufu sağlayabilir. Böyle bir tasarrufu günlük olarak fark edemeyebilirsiniz, ancak bir sonraki faturanızda kesinlikle aradaki farkı görebilirsiniz.

18° C - 21°C arasındaki bir sıcaklık, hem enerji tasarrufu hem de genel sağlık kuralları açısından genellikle  ideal sıcaklık  olarak kabul edilir, ancak bu, yatak odaları, banyolar, çocuk yatak odaları ve mutfak dahil olmak üzere farklı odalar için değişecektir.

Isıtma gerekli olmadığında, cihazı düşük bir ayarda bırakmak daha iyidir. Bu, radyatörler kapalı bırakıldığında yüksek küf oluşumu riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için radyatörlerinizi tamamen kapatmamanız önerilir. Birçok evde, radyatörlerin, okuldan ve işten eve gelinen saatlerde devreye girecekleri bir zamanlayıcı kullanılır ve günün geri kalanında onlar devre dışı bırakılır.

Bu mantıklı bir yaklaşım gibi görünse de, odaları yeniden ısıtmak için daha fazla enerji gerekeceği için uzun vadede aslında enerji tasarrufu sağlayamayacağı anlamına gelir.

Radyatörlerinizin önünü açın


Radyatörlerin yakınındaki perdelerin, mobilyaların ve diğer engellerin radyatörlerin verimliliğini önemli ölçüde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Radyatörleri bloke etmek, odanın etrafındaki sıcak havanın doğru şekilde dolaşımını önler, yani radyatörün daha fazla çalışması ve daha fazla enerji tüketmesi anlamına gelir. Eşyalarınızı radyatörlerden uzaklaştırarak sıcak havanın serbest dolaşımını artırabilirsiniz.

Radyatörler söz konusu olduğunda bir diğer yanlış da çamaşır askılıklarını hızlı kurutma amacıyla radyatörlerin yanına koymaktır. Bu, iyi bir fikir gibi görünse de, enerji tüketiminizi önemli ölçüde artıracak ve radyatörlerden ısı yayılımını önleyecektir. Dış havada kurutma, hava oldukça soğuk olsa bile, serbest hareket eden hava nedeniyle çok daha ekonomiktir ve genellikle daha hızlıdır.

Isı kaybını önleyin


Mantolama işleminin uygulandığı binalar kışın soğuğun, yazın da sıcağın içeri girmesini önemli ölçüde engeller. İlk etapta mantolama işlemi masraflı görünebilir ancak uzun vadede ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarınızda tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Binanın dış cephesine mantolama yapılması, ısıtma ve soğutma giderlerini azaltır. Eğer bir binanın çatı katında yaşıyorsanız,  çatıya da yalıtım yaptırabilirsiniz.

Bir diğer önemli konu ise soğuk havanın içeri girmesini engelleyen kapı ve pencereleri kontrol etmektir. Eskimiş, tadilat gerektiren, hava sızdıran kapı ve pencereler evinizde ısı kaybına neden olacağı için önlem almalısınız. Eskimiş kapı ve pencereleri yenileyebilir ya da kapı ve pencerelerden gelen soğuğu engellemek için fitil veya yapışkanlı süngerler kullanabilirsiniz.

Son olarak, pencereleri uzun süre açık bırakmaktan kaçının. Bir odayı havalandırmak istiyorsanız, önce ısıtmayı ve kapıyı kapatın. Havalandırmanın süresi mevsime göre değişecektir, ancak rehber olması açısından kışın 3-5 dakika, ilkbahar ve sonbaharda 10-15 dakika ve yaz aylarında 15-30 dakika en doğru süreler olacaktır.

  

İzolasyonlu ısıtma boruları kullanın


Oda ısıtılmış olsa bile, ısıtma borularını yalıtmak ısı kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu durumda gidiş suyu sıcaklarında oluşacak 2-4°C artış, kazanınızdaki sıcak su sıcaklığı ayarını azaltarak enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

  

Su tasarrufu sağlayan duş başlıkları ve musluklar kullanın

Tükettiğiniz su miktarını azaltmanın harika bir yolu, evinize su tasarruflu duş başlıkları ve muslukları takmaktır. Bu gibi ürünler su faturalarınızı azaltmanın yanı sıra, kullandığınız sıcak su miktarını azaltmanıza ve böylelikle enerji tasarrufu yaparak gaz veya elektrik fatura maliyetlerinizi de düşürmenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca, gerektiğinde, örneğin yıkama veya diş fırçalama sırasında muslukları kapattığınızdan emin olun.

  

Banyo yerine duş


Banyo yaparken, duştakinden üç kat daha fazla su ve üç kat daha fazla enerji kullanıldığını biliyor muydunuz? Banyo yerine duş alarak evde önemli miktarda enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

  

Kombinize düzenli bakım yaptırmayı ihmal etmeyin


Yukarıda verilen ipuçları, günlük olarak evde enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olsa da, her şeyin kalbinde ısıtıcı cihazınızın olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu, yılda bir kere servise bıraktığınız aracınızın motorundan farklı değildir. Bu sebeple her yıl rutin olarak kış ayları gelmeden  kombinizin bakımını  yaptırmalısınız. Bu şekilde cihazlarınız mümkün olduğunca güvenli ve verimli bir şekilde çalışmaya devam eder. Bunun için bir bakım sözleşmesi yapmanız avantajlı olacaktır.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar