Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Çiy Noktası Nedir?

Muhtemelen, birçok kez hareket halinde bir çiy noktası gözlemlemişsinizdir. Bir yaz gününde soğuk bir bardakta veya sabahın erken saatlerinde çimlerinizde damlacıkların yerleştiğini gördüyseniz çiy noktasının etkilerini zaten gözlemliyorsunuzdur.

Temel olarak çiğ noktası, havadaki nemin buhardan sıvıya dönüşmesi için havanın soğutulması gereken sıcaklıktır. Bu sıvı, çimlerin üzerindeki çiy veya bardak altlığınızdaki su birikintisi olarak görünür. Bununla birlikte, görünüşte basit olan bu açıklamaya rağmen çiy noktası sıcaklığı; dış ortam sıcaklığı, nem ve hava basıncı gibi birçok faktör tarafından belirlenir.

Çiy noktası, hava durumu uygulamalarımızda listelenmiş olarak görmeye veya bunaltıcı bir yaz gününde deneyimlemeye aşina olduğumuz "bağıl nem (RH)" ile yakından ilişkilidir. RH, belirli bir zaman ve sıcaklıkta havadaki su buharının yüzdesidir. Örneğin; %50 bağıl nem, mevcut sıcaklıkta havanın toplam su buharı kapasitesinin yarısını tuttuğu anlamına gelir. RH'yi biraz zorlaştıran şey, sıcaklık düştükçe havanın daha az su tutabilmesidir, yani -15ºC ve 27ºC'de %90'lık bir RH, alıştığınız yapışkan ve nemli his açısından çok farklı hissettirir. Bu dalgalanma nedeniyle çiy noktası, nemi ölçmenin daha güvenilir bir yoludur.

Çiy Noktası Gerçek Hayatta Beni Nasıl Etkiler?

Kulağa biraz bilimsel ve günlük hayatta göz ardı edilmesi kolay gibi gelse de, çiy noktası aslında bize pek çok şey söyleyebilir. Örneğin; bir kapıyı boyamak ve onarmak için doğru günün hangisi olacağına karar verilmesi gibi. Genel bir kural olarak, sıcak günlerde çiy noktası hava sıcaklığından birkaç derece daha yakın olduğunda boyama yapmamalısınız. Çünkü hava çok nemli olacaktır ve boya düzgün kurumayacaktır. Havadaki aşırı nem de ahşabın genişlemesine neden olarak kapıların şişmesine ve yapışmasına neden olabilir.

Çiy noktasının önemli olmasının bir başka nedeni de kazanınız ile ilgilidir. Birçok modern kazan, yoğuşma teknolojisini kullanır. Yoğuşmalı kazanınızın en yüksek verimde çalışması ve size vadettiği paradan tasarruf etmesi için, ısıtma sisteminde havadaki nemi yoğuşturabilmesi gerekir. Bu da çiy noktasının devreye girdiği anlamına gelmektedir.

Çiy Noktası Kazanları Nasıl Etkiler?

Bir ısıtma sistemi tasarlanırken veya yeni bir kazan kurulurken sistem tasarımcısı veya montaj yüklenicisi, kazana geri dönen suyun sıcaklığına çok dikkat etmelidir. Çok yüksekse çiy noktasına ulaşılmaz ve nem buharlaşmaya devam ederek bacadan dışarı çıkacaktır. Ancak radyatörlerinizden akan su tekrar kazana döndüğünde, su sıcaklığı çiy noktasına ulaşacak kadar düşükse sihir gerçekleşir. Havadaki nem daha sonra kazanın ısı eşanjöründe su damlacıkları halinde yoğuşabilecek ve ısı şeklinde depolanan tüm bu ek enerjiyi ısıtma sistemine geri bırakacaktır. Bu, yakıt kullanımını düşük ve verimliliği yüksek tutar.

Doğal gaz yakarken kazanınızın oluşturduğu egzozun çiy noktası yaklaşık 55ºC'dir. Bu, ısı eşanjöründe yoğuşma oluşması için kazana dönen suyun 55ºC veya daha düşük olması gerektiği anlamına gelir. Güvenilir bir taahhütçü ile iletişime geçin ve ısıtma sisteminizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için kazanınızın doğru şekilde yoğuşmaya ayarlandığından emin olmalarını isteyin.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar