Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Klimamı Hangi Sıcaklık Derecesine Ayarlamalıyım?

  

Klima, yaz sıcağından ferahlatıcı bir kaçış sağlar, ancak sıcaklığa karar verirken konfor tercihleri ile bütçeniz arasında hassas bir denge kurmanız gerekebilir. Basitçe söylemek gerekirse klimanızın sıcaklık ayarını yazın ne kadar düşük ayarlarsanız, enerji faturalarınız o kadar yüksek olur. Bununla birlikte, bazı değişkenlere  dikkat ederek avantaj sağlayabilirsiniz.

Yaz ve Kış Aylarında Doğru Sıcaklık Ayarını Yapın

Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.

Konfor için üretilmiş olan klimaların, aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapması daha fazla enerji tüketmesine neden olacaktır. Aksi durumda ani sıcaklık değişimlerine bağlı olarak, yaz aylarında sıkça rastlanan klima çarpması, astım, bronşit, baş ağrısı, kas tutulması, kas ağrısı, zatürre gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artacaktır.

Özetle yaz aylarında dış ortam sıcaklığı 38-40°C ise, klimanızı kademeli olarak önce 35°C’ye ayarlayın. Ortam soğumaya başladıktan bir süre sonra 30°C’ye ve ortam sıcaklığı daha da düşünce bir kademe daha azaltarak 25°C’ye ayarlayın. Bu şekilde enerji tüketimini minimumda tutarak verimli bir soğutma elde etmiş olursunuz. Bu kademeli soğutma hem cebinizi hem de sağlığınızı korumanızı sağlayacaktır.

Isı Kaçaklarını Önleyin

Sıcaklık ayarı ile birlikte, sıcak havanın evinize girmesini ve soğuk havanın kaçmasını önleyerek klimanızın daha az enerji ile daha iyi soğutma sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Evinizi yaz boyunca serin tutmak için şu basit ipuçlarını izleyin:

Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Isı kaçağını önlemek için yalıtım malzemeleri kullanın veya eskimiş yalıtım malzemelerini değiştirin ve kapılarla pencerelerin etrafına yapıştırın.

Soğutma verimliliğini artırmak için tavan vantilatörleri kurun.

Klimanıza düzenli bakım yaptırmayı ihmal etmeyin

Yukarıda verilen ipuçları, günlük olarak evde enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olsa da, ana etken klimanızdır. Aynı araba motorları gibi, klimaların da yılda bir kere özellikle yaz ayları gelmeden  bakımını yaptırmalısınız. Bu şekilde cihazlarınız mümkün olduğunca güvenli ve verimli bir şekilde çalışmaya devam eder.

Geceleri Uyku Modunu Seçin

Yatak odasında kliması olanlar veya klimalı bir odada uyuyanların en çok merak ettiği konulardan biri de uyku için klima ideal oda sıcaklığının ne olduğu sorusudur. Uyurken vücut sıcaklığı 1-2°C düşer; böyle bir durumda oda sıcaklığının aynı kalması bazen uykunun bölünmesine ve kalitesiz bir uykuya neden olur. Bu nedenle klimayı ideal oda sıcaklığına getirmen önemlidir. Uyku modunda olan bir klima yarım saat sonra 1°C, 1 saat sonra da set edilen oda sıcaklığını 2°C artırır. Klimanın bulunduğu odada yatanlar bu özellik sayesinde oda sıcaklığının artması ve hava akımının düzenlenmesiyle rahat bir uyku uyurlar. Uyku modu açık olan bir klima yaklaşık 6 saat sonra otomatik olarak kapanacaktır. Bu sayede klimanızı kapatmak için uykunuzu bölmenize de gerek kalmayacaktır.

  

Neme Dikkat Edin

Yüksek nem, sıcak bir günü dayanılması çok daha zor bir hale dönüştürebilir çünkü vücudunuzun ter bezleri, havada çok fazla nem olduğunda verimli çalışamaz. Ter, cildinizden buharlaşarak ve vücut ısısını uzaklaştırarak vücut ısısını korumaya çalışır. Hava kuruduğunda teriniz kolayca dağılır ve kendinizi daha rahat hissedersiniz. Bununla birlikte, nem arttıkça, havadaki artan su buharı, terinizin buharlaşmasını gittikçe zorlaştırır ve sıcaklığı daha da çok hissetmenize neden olur.

Ancak, klimalarda ''dry'' mod olarak kumandanızda da görebileceğiniz “kurutma” anlamına gelen fonksiyon ile ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır,   havadaki su buharı çekilerek, nemin azalması sağlanır. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır. Ayrıca, nem alma modu, küf, bakteri ve mantar oluşumunu da engellemektir.

Değiştirin, tasarruf edin

On yıldan eski olan klimalarınız inverter teknolojisine sahip değilse, aynı soğutma performansı sağlayan klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar. Enerji tüketimi en az olan A+, A++ ve A+++ sınıfı klimaları tercih ederek özellikle yaz aylarında faturanızı düşürebilirsiniz. Ayrıca, yeni bir klima alırken doğru kapasiteyi seçmek çok önemlidir. Çünkü ihtiyacınızdan büyük bir cihaz, gereksiz enerji tüketimi anlamına gelirken, tasarruf amaçlı olarak düşük kapasite alınan bir cihaz da yetersiz konfor nedeniyle memnuniyetsizliğe yol açacaktır. Bu nedenle klima satın almadan önce firmamızın  ücretsiz olarak sunduğu keşif hizmetinden  faydalanabilirsiniz.

  

Wifi ile Programlanabilir Klima

Çok sıcak bir günde, hele de hafta içi işten döndüğünüzde serin bir eve girmeyi istemez misiniz? Klimanızı, siz eve /ofise varmadan 30 dakika önce evinizi soğutmaya başlayacak şekilde ayarlayarak, içeri adım attığınızda mevsime göre ortamın sizi rahatlatacak bir sıcaklıkta olmasını sağlayabilirsiniz.  

Vitoclima   High Seasonal, Pro ve Dynamic serilerinde opsiyonel olarak bulunan Vitoclima 200-S Opsiyonel WI-FI aksesuarı sayesinde, evden uzakta olduğunuzda bile akıllı telefon veya tablete indirilecek bir   uygulama aracılığıyla ortamdaki konforu programlayabilir, klimanızı uzaktan yöneterek daha sağlıklı ve konforlu alanlara sahip olabilir, bunu yaparken de gereksiz tüketilen enerjinin önüne geçerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

En yakın klima bayimiz ile iletişime geçmek için  tıklayın.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar