Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Klima Kumandasındaki Tuşlar Ne İşe Yarar?

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren tüm cihazlar; yani akıllı telefonlar, tabletler, akıllı buzdolapları gibi klimalar da sundukları konforla yaşantımızı kolaylaştırıyor. Bu cihazlarla birlikte bu konforu kontrol edecek, yönetecek enstrümanlar da hayatımıza girdi. İlk defa televizyonla evimize giren kumandalar, şimdilerde neredeyse her ürünle birlikte bizimle. Klimalarda da konforunuzu yönetmek ve bu konforun sürekliliğini sağlamak için kumandalar en önemli anahtar. Biliyoruz ki zaman zaman kumandalardaki tuşların bir kısmı kafa karıştırıcı olabiliyor. Gelin birlikte klima kumandasındaki sembollere, bu sembollerin anlamlarına ve klimanızda karşılık gelecek fonksiyonlarına bir göz atalım.

On-Off Tuşu (Açma-Kapama)  

Klimayı çalıştırmak için bu tuşa basınız, kapatmak için tekrar basınız. Klimayı çalıştırdıktan sonra iç ünite gösterge paneli üzerinde işletim göstergesi   görünecektir ve iç üniteden ses gelecektir.

Mode (Fonksiyon) Tuşu

Bu tuşa basarak talep ettiğiniz işletim modunu seçebilirsiniz.   Bu tuşa her bastığınızda işletim modu AUTO, COOL, DRY, FAN ve HEAT olarak değişecektir. Bu fonksiyonlar nelerdir ve nasıl kullanılır inceleyelim:

AUTO Modu:  

Otomatik mod (AUTO) seçildiğinde klima otomatik olarak fabrika ayarlarına göre çalışacaktır. Ayar sıcaklığı otomatik modda görüntülenmez ve ayarlanamaz. Klimanız   ayarlanan sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak fan hızını ve hava akışı yönünü kontrol eder.

COOL (Soğutma) Modu:

Ortam sıcaklığını istediğiniz dereceye düşürmek için, güç düğmesine basarak açtığınız klimanızda, mode tuşuna basarak Cool (soğutma) modunu seçiniz. Daha sonra, kumanda üzerindeki   yukarı, aşağı veya “+”, “-“ gibi ikonlarla hedeflediğiniz sıcaklığı seçin.

Ufak bir ipucu; enerji tasarrufu sağlamak için ilk etapta çok düşük bir sıcaklık seçmek yerine hedeflediğinizden daha yüksek bir sıcaklık ve düşük fan hızı seçin. Konfor için üretilmiş olan klimaların, aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapması daha fazla enerji tüketmesine neden olacaktır.

DRY (Nem alma) Modu:  

Açık olan   klimanızda yine Mode tuşuna basarak Dry (nem alma) fonksiyonunu seçtiniz. Peki şimdi ne olacak? Yapış yapış hissettiğimiz nemli günlerde nem alma modu ile ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır. Nem alma bir soğutma değil, soğutmaya yardımcı olacak bir fonksiyondur. Nem almada en uygun sıcaklık ayarı 24-26°C'dir. Nem alma modu sırasında fan hızı ayarlanamaz.

FAN Modu:

Sıcaklık ayarı yapılmayan ancak ortamda hava akışı sağlayabildiğiniz bir moddur. Yani klimanızı bir vantilatör gibi kullanmış olursunuz. Fan hızınızı dilediğiniz şekilde (otomatik, düşük, orta, yüksek fan) seçebilirsiniz. Ayrıca fan   üfleme açısını, swing (salınım) tuşundan ayarlayabilirsiniz.

  

HEAT (Isıtma) Modu:

Isıtma modunu seçtikten sonra istediğiniz sıcaklık ayarını yaptıktan sonra, fan tuşu ile üfleme hızını ve swing tuşu ile fan üfleme açısını ayarlayabilirsiniz. Klimanızı ısıtma modunda çalıştırmaya başladığınızda, soğuk üflemeyi önlemek için iç ünite hava üflemeyi 1-5 dakika kadar erteleyecektir. (Erteleme süresi, iç ortam sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.) Isıtma modu için kumanda üzerindeki sıcaklık ayarı 16 – 30°C'dir.

TURBO Modu:

Soğutma ve ısıtma konumundayken, bu tuşa basarak Turbo fonksiyonunu açıp kapatabilirsiniz. Bu fonksiyon, yüksek debide ve yüksek fan hızında sıcak veya soğuk hava üfleyerek ortamın kısa sürede ısınmasını veya soğumasını sağlar.

SLEEP (Uyku) Modu:

Sleep modunu seçtikten sonra, sıcaklık ayarını yapabilirsiniz. Uyku modu seçili olan bir klima ayarlanan sıcaklıkta bir saat çalıştıktan sonra, sıcaklığı 1 derece artırarak çalışmaya devam eder, bu sıcaklıkta 2 saat daha çalışıp, ayarlanan oda sıcaklığını 2°C daha artırır ve daha sonra bu sıcaklıkta çalışmaya devam eder.   Klimanın bulunduğu odada yatanlar bu özellik sayesinde oda sıcaklığının artması ve hava akımının düzenlenmesiyle rahat bir uyku uyurlar. Uyku modu açık olan bir klima yaklaşık 6 saat sonra otomatik olarak kapanacaktır. Cihaz kapatıldıktan sonra uyku fonksiyonu iptal olur. Fan ve otomatik modlarında bu fonksiyon kullanılmaz. Uyku modunda çalışan klimalar, daha sessiz çalışarak da ortamda konfor sağlar.

TIMER (Zamanlayıcı) Modu:

Zamanlayıcı modu sayesinde klimanızı ayarladığınız zaman diliminde çalışmaya başlayacak veya duracaktır. Bu modda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

  • Bu modu seçmeden önce kumandadaki saat ayarının doğru olduğundan emin olunuz.
  • TIMER ON veya TIMER OFF çalıştırdıktan sonra klimanız ayarladığınız zamanda açılacak veya kapanacaktır. Klimanın açık ya da kapalı (on/off)   konumda olması bu fonksiyonların çalışmasına etki etmez. Bu fonksiyona ihtiyacınız yoksa, kumandayı kullanarak iptal edebilirsiniz.

  

8 °C veya 10 °C Isıtma Fonksiyonu:

Vitoclima 200-S/HE High Seasonal ve ECO serisinden 8°C, Dynamic serisinde ise 10°C olarak kullanabileceğiniz ekstra bir fonksiyondur.

8/10 °C ısıtma fonksiyonu, çok sert kış aylarında evde kimse yokken oda sıcaklığını dengeli bir şekilde 8/10°C’de tutmak için kullanılır. Normalde ayar sıcaklığı 16°C’den düşük ayarlanamamasına rağmen bu fonksiyon sayesinde 8/10°C’ye ayarlanır ve enerji tasarrufu sağlanır.

I Feel Fonksiyonu:

Son olarak sizlere Vitoclima 200-S High Seasonal ve Vitoclima 200-S Eco serisi cihazlarımızda var olan bir özellikten bahsedeceğiz. Özel kumanda sensörü ile ayar sıcaklığını kullanıcının bulunduğu ortam sıcaklığına göre otomatik ayarlar. Yani klimanız kumanda sizin yanınızda iken bulunduğunuz yerin sıcaklığına göre hava üfleme debisini ve sıcaklığını en üst düzeyde konfor sağlayacak şekilde düzenler.

En yakın klima bayimiz ile iletşime geçmek için  tıklayın.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar