Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Klimamızı Verimli Kullanmak için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte evde kaldığımız bu günlerde hepimiz klimalarımızı soğutma amaçlı kullanmaya başlayacağız. Ancak ortam konforuna büyük katkılar sunan en verimli klimanın bile bilinçsiz kullanımı halinde ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği gibi, uygun olmayan kullanımı sağlığımızı bozabilir ve gereksiz enerji sarfiyatına neden olabilir..

Peki nelere dikkat etmeliyiz, işte birkaç ipucu:

Serpantin ve Filtre Temizliği 

Klima cihazlarının serpantinleri, fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu durum hem klimanın verimliliğini etkiler hem de zamanla klima cihazını yıpratır. Tozlar klima filtreleri ile tutulabilirken, uçucu organik bileşikler ortamın havalandırılması yoluyla, biyolojik kirleticiler ise klima cihazının hijyenik bakımı ile bertaraf edilebilirler. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa klima verimini arttırmak için en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez yetkili servisler tarafından serpantinleri temizlenmeli ve periyodik bakımı yapılmalıdır. Periyodik bakım sırasında cihaz içerisindeki soğutucu akışkanın kontrolü de yapılmalıdır.

Serpantin ve Filtre Temizliği Nasıl Yapılır?

En çok merak edilen konulardan biri de serpantin ve filtre temizliği nasıl yapılır konusudur. Filtre temizliği her zaman sağlığımız için önemlidir. Filtre temizliği klima modellerine göre farklılık gösterebilir ve bu temizliği basit bir şekilde siz de yapabilirsiniz. Klima cihazlarında bulunan “Yıkanabilir Toz Filtresi”ni, duvar tipi klima cihazını kapattıktan sonra çıkartmak ve filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürgeyle ya da suyla yıkayarak temizlemek yeterli olur. Filtreleri kuruduktan sonra yerlerine yerleştirmek hijyen için önemlidir. Filtreleri temizlemek için eldiven giyilebilir, maske takılabilir. Hava filtreleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Filtre temizliğine ilave olarak, evde kaldığımız bugünlerde, evlerde kullandığımız duvar tipi klimaların bulunduğu ilgili ortamı pencere açarak gün içinde sık sık havalandırmak, taze hava girişini artırmak daha iyi bir iç hava kalitesi, daha iyi nefes alma, daha az alerjen ve daha iyi bir uyku gibi avantajlar sağlayacaktır. Klima filtre temizliği sağlığımız kadar cihazın ömrü ve enerji tüketimi açısından da son derece önemlidir.

Klimanızda Doğru Sıcaklık Ayarını Yapmak

Klima cihazları konfor için üretilmiş cihazlardır;  en verimli ve tasarruflu klimaya da sahip olsanız aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapmak bu cihazların daha fazla enerji tüketmelerine neden olacaktır. Klima cihazlarının kumandasından istenilen oda sıcaklığının, sıcak havalarda normal dinlenme ve çalışma alanlarında 23° C-26° C arasında ayarlanması yeterlidir. Kış şartlarında ısıtılan hacimlerde önerilen ayar değeri ise 20° C-24° C aralığıdır.

Hava Üfleme Yönünü Doğru Ayarlamak

Klima cihazında bulunan dikey ve yatay kanatların yönü ayarlanarak ya da sürekli hareket ettirilerek üflenen havanın odaya dağılmasının sağlanmasıyla homojen bir soğutma elde edilmesi, istenilen oda sıcaklığının daha çabuk oluşturulması ve enerjinin verimli kullanılması sağlanabilecektir. Hava yönlendirici kanatların hareket eden modda çalışmadığı durumda kanatlar odayı soğutmak için yukarı, odayı ısıtmak için aşağı yönde olmalıdır.

 

Nem Alma Modunda Kullanmak

Havanın çok sıcak olmadığı ve nemin yüksek olduğu günlerde klima cihazı nem alma modunda çalıştırılmalıdır. Nemin alınması konforlu bir ortam yaratacaktır. 

> Klima kumandasındaki tuşlar ne işe yarar ve modlar nelerdir merak ediyorsanız blog içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Sağlık ve Konfor İçin Hava Akımından Uzak Durmak

Uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmak, oturmak, soğuk hava akımı içerisinde kalmak sağlık açısından sakıncalıdır. Yaşlı, hasta ve çocukların odalarında klima kullanımı sırasında daha dikkatli olunmalı, sağlık durumlarının etkilenmemesine dikkat edilmelidir. İnsan vücudunun hassasiyeti nedeniyle seçilen iç hava sıcaklığı ile dış hava sıcaklığı arasında 7-8˚ C’yi geçmeyecek bir sıcaklık farkı olmalıdır.

Klima konusunda merak ettiklerinizi aşağıdaki ücretsiz keşif ve danışmanlık linkinden bize sorabilirsiniz. 

irtibat: info@viessmann.com.tr

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar