Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Klima Montajında Nelere Dikkat Edilmeli?

Verimli ve yüksek performanslı bir klima kullanımı için klima montajı yapan teknik servisin profesyonel ve eğitimli kişilerden oluşması gerekir. Çünkü hizmetin yanlış verilmesi klimanın verimliliğini düşürürken, kısa zamanda arızaların oluşmasına neden olur.

1. Klima Montajı için Doğru Yeri Seçin

Tüketiciler bu konuyla ilgili profesyonellerden destek almalı ve fikirlerine önem vermelidir.


Klima iç ünitesinin yeri belirlenirken,

  • Hava sirkülasyonu optimum sağlanırken, aynı zamanda klimanın doğrudan üflediği yerde uçuşacak cisimlerin (çalışma masasının üzeri, perdeler, alev vb.) olmamasına dikkat edilmelidir.
  • İç ünitenin montaj yeri, yanıcı gazlara yakın olmamalı ve mutfak cihazlarının bulunduğu yağlı ortamların üzerine yerleştirilmemelidir.

 

Split klima dış ünitelerinin ise iki şekilde montajı mümkündür. Birincisinde split klima askı setleri kullanılarak duvara montajı yapılır. Diğerinde ise dış ünite zemine monte edilir.

Klima dış ünitesinin yeri belirlenirken,

  • Dış ünitenin montajı kapalı alanlara yapılmamalıdır. Klima dış ünitesi, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği, klima üfleme havasının homojen dağılım yapabileceği bir yere kurulmalıdır.
  • Yer seçiminde tamir, bakım, montaj ve gerektiğinde demontajın rahatça gerçekleştirilebilmesi için dikkat edilmelidir.
  • Dış ünite zemine monte edilmeyecekse kullanılacak askı setinin dış ünitenin ağırlığının en az beş katını taşıyabilecek dayanıklılıkta olması gerekmektedir. Ayrıca dış ünitenin montajının yapılacağı duvar, dış ünite ağırlığını taşıyabilecek sağlamlıkta olmalıdır. Vibrasyon sesinin duyulmaması için dış ünite montajı duvarın ortasına yapılmamalı, mümkün olduğunca kolon ve kirişlere yakın monte edilmelidir.
  • Dış ünite, ısı kaynaklarına, diğer klima cihazlarının üfleme ağızlarına, egzoz fanlarına buhar ve yanıcı gaz kaynaklarına yakın monte edilmemelidir.
  • Mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına, üfleme havasının yakındaki pencerelerden içeri girmeyecek ve oluşturacağı gürültü komşuları rahatsız etmeyecek bir yerde konumlanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dış ünite çalışma sesi rahatsızlık verecektir.

 

Dış ünite zemine montaj edilecekse yerden en az 10 cm yukarıda bir kaide üzerine montajı yapılır. Bunun nedeni yağan yağmur, kar vb. sularının klimanın içerisine birikmesini engellemektir. Dış ünitenin zemine monte edileceği durumlarda zeminin eğimsiz, düzgün olmasına ve tabanda biriken suyun kolaylıkla tahliye edilebileceği bir yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Dış ünite devrilmelere ve hareket ettirilmeye karşı yere sabitlenmelidir.

2. Gerekli Elektrik Alt Yapısının Kurulmuş Olduğuna (Sinyal ve Enerji Kablo Bağlantıları) Emin Olun

Klimaya kadar elektrik çekilmesi, sigorta takılması gibi işlemler, montaj bedeline dahil değildir. Elektrik alt yapısı için, klima yetkili servisi gelmeden önce, uzman bir elektrikçi çağırarak gerekli alt yapıyı kurdurmanız gerekecektir.

İç ve dış üniteler arasında elektrik enerjisinin iletilmesi ve üniteler arası haberleşme için üretici firma tarafından önerilen kablo çekilmelidir.

Her markanın kendine özgü yapısıyla ilgili olarak split klima sistemleri, iç üniteden, dış üniteden veya her ikisinden de enerji beslemesi alabilir. İç-dış üniteler arasındaki kabloların, izolesi yapılmış bakır borulara tutturularak dış üniteye kadar götürülmesi, boru ve kablo grubunun bandajla sarılması daha dekoratif bir uygulama olacaktır. Kablo bağlantılarının gevşek olmamasına dikkat edilmelidir.

3. Drenaj Bağlantısının Doğru Yapıldığına Emin Olun

Drenaj klima tesisatında en az önemsenen fakat en çok sorunun çıktığı bölümdür. Split klima soğutma modunda çalışırken ortam havasının evaporatör yüzeyinden geçişinde hava içerisinde bulunan nem yoğunlaşır ve evaporatör yüzeyinde su damlacıkları haline gelir. Su damlacıkları büyüdükçe evaporatör yüzeyinde tutunamayıp aşağı kayarak iç ünite içerisinde bulunan drenaj tavasında birikir. Biriken bu suyun iç üniteden alınıp dış ortama atılması gerekir. Bunu sağlayan boru hattına drenaj hattı adı verilir. Yoğuşarak elde edilen drenaj suyunun atılabilmesi için montaja başlamadan önce eğimi ve akıntısı çok iyi tespit edilmelidir. Drenaj boru hattı eğimi dışa doğru iyi yapılmalı, suyun akışını engelleyecek gereksiz dönüşler, ek bağlantılar yapılmamalıdır. Koku oluşumunu önlemek için drenaj boruları bina atık su giderlerine bağlanmamalıdır. Borunun bitiş noktası yere dik bırakılmalı, suyun birikmesini sağlayan herhangi bir kap içerisine konulmamalıdır. 

4. İç ve Dış Ünite Boru Bağlantılarının Yapıldığına Emin Olun

Viessmann’da, montaj dahil satın aldığınız klimaların, izolasyonlu bakır boru hattı metrajı maksimum 5 metredir. Borulama hizmetine dahil olan işlemler; izolasyonlu bakır boru hattı, drenaj hattının çekilerek tümünün dekoratif bant ile sarılması, düzgün bir hat oluşturacak şekilde sabitlenmesi, ihtiyaç olması durumunda bakır boru kaynaklarının boru içinden “azot gazı geçirilerek” tamamlanması, ara tesisatın geçmesi gereken duvar vb. engellerin delinmesi, ara tesisatın ünitelere bağlanması, ara tesisatın azot testi ile sisteme bir miktar azot gazı verilerek gaz kaçak testi yapılması, sistemin test edilmesi (drenaj testi, alçak basınç, yüksek basınç, üfleme sıcaklığı, çalışma akım ve gerilim değerlerinin uygunluğunun kontrolü), kaçak kontrolüdür. 5 metreden daha uzun borulama gereken durumlarda yetkili servis, bakır boru metraj fiyatlandırması ile ek ücret talep edebilmektedir.

Neden Bakır Boru Kullanılmalı?

Klima montajında bakır boru kullanmak doğru kullanım için oldukça önemlidir. Bakır boru kullanılan sistemde, daha az soğutkan kullanarak, daha yüksek basınçlarda da çalışma özelliği göstermektedir. Ayrıca, korozyona dayanıklı olduğu için uzun ömürlüdür ve geri kazanılabilir özelliği ile çevre dostudur.

Klimada Kullanılacak Boru Türüne Dikkat Edin

Klimayı yıllarca aynı performansta kullanmayı sağlayan bakır borular, minimum teknik arıza çıkarması nedeniyle bakım ve onarım masraflarınızı da azaltacaktır. Aynı zamanda faturalarınız daha az maliyetli olacak, bütçeniz korunacaktır.

5. Devreye Alma Sonrası İlk Testin Yapılmasını Sağlayın

Split klima montajında elektrikçi tarafından getirilen enerji beslemesi klimaya bağlanır, klima çalıştırılır son kontrolleri yapılır. Split klimalar, klima kumanda düğmesi üzerinde bulunan mode tuşuna basılarak çalışma konumları seçilir ve test edilir.

Tüm bu işlemlerden sonra, klimanızı artık keyifle kullanmanız için hazır olacaktır. Önemli bir ipucu olarak; yılda en az bir defa yetkili servislere bakım yaptırmanız klimanın verimini, performansını ve ömrünü arttıracaktır.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar