Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Isı Pompanızı Kullanma Kılavuzu

Isı pompası,  evinizi ısıtmanın enerji açısından en verimli yollarından biridir. Isı pompası,  güneş panelleri  tarafından oluşturulan elektriği kullanarak çalışıyorsa, tamamen yenilenebilir enerji kullanarak ısı ve sıcak su sağlayabilir. Ancak daha önce bir ısı pompası kullanmadıysanız, en verimli şekilde nasıl kullanacağınızı bilmek zor olabilir.

İster ısı pompanızı yakın zamanda kurmuş olun, ister sisteme uzun süredir sahip olun, aşağıda ısı pompalarının yaz ve kış aylarında kullanımı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.  

Isı pompası nasıl kullanılır?

Bir ısı pompası kullanmak söz konusu olduğunda bazı yapılması ve yapılmaması gereken şeyler vardır. Sistemin olabildiğince sorunsuz ve en verimli şekilde çalışmasını sağlamak istiyorsunuz. Bu sadece çevre için daha iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda para tasarrufu da sağlayabilir.

Bir ısı pompasını kontrol etmenin en kolay yolu; akıllı bir termostattır. Termostat, evinizin ısıtılmasını veya soğutulmasını istediğiniz sıcaklığı ve ayrıca ısı pompasının ne zaman açılıp kapanacağını seçebilmeniz için programlanabilir. Her şey düzgün çalıştığı sürece, ısı pompasını programlamak, herhangi bir ayarı nadiren değiştirmeniz gerekeceği anlamına gelir. Aslında, çok fazla ayarı sık sık değiştirmeden cihazı yalnız bırakmak daha iyidir, çünkü aksi halde verimliliği azalabilir.

Yapraklar gibi kalıntılarla tıkanmadığından ve donmadığından emin olmak için dış üniteyi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Ünite üzerinde buz varsa, bu otomatik olarak buz çözme döngüsünü tetiklemelidir.

Bir ısı pompası nasıl şarj edilir?

Isı pompaları, ısıyı evinize taşıyabilen ve alıp götürebilen bir soğutucu akışkan kullanarak çalışır. Bu nedenle ısı pompaları hem ısıtma hem de soğutma yöntemi olarak etkilidir. Ancak zamanla, bu soğutucu akışkan yavaşça kaçabilir veya parçalanabilir, bu da sistemdeki basıncı azaltarak onu verimsiz hale getirir ve cihaz evinizi ısıtamaz ya da soğutamaz. Bu basınç aynı zamanda şarj olarak da bilinir, bu nedenle düştüğünde, ısı pompasının soğutucu seviyesini olması gerektiği duruma geri döndürmek için şarj etmek gerekebilir.

Düşük hacimde soğutucu, ünitedeki bobinlerin donmasına veya kompresörün aşırı ısınmasına neden olabilir. Dolayısıyla, ısı pompanıza  düzenli bakım  yaptırmanız ve olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmanız çok önemlidir. Soğutucu akışkan seviyesi düştüyse, sistemin yeniden doldurulması gerekecektir, ancak bu sizin yapmanız gereken bir görev değildir. Bir ısı pompası teknisyeni, sızıntı olup olmadığını ve nerede olduğunu belirleyebilecektir. Sorun çözülebilir ve sistem taze soğutucu ile doldurulabilir.

Klima için bir ısı pompası kullanılabilir mi?

Adlarına rağmen, birçok ısı pompası evinizi ısıtmanın yanı sıra soğutabilir. Bu bağlamda bir ısı pompası aslında havayı 'şartlandırmaz', ancak yerel olarak ortam soğutması için bir unsur sağlar.

Isı pompasını gece kapatmalı mıyım?

Daha önce de belirtildiği gibi, ısı pompaları evinizi tek bir sıcaklıkta tuttuklarında daha verimli çalışır. Kontrollerle ne kadar çok uğraşırsanız ve sıcaklık ayarını değiştirirseniz, cihazınız o kadar fazla enerji harcar.    

Bir ısı pompası ne kadar süreyle çalışmalıdır?

Bir ısı pompasının ne kadar süre çalışacağı, dışarıdaki sıcaklığa ve evinizi ısıtmaya çalıştığı sıcaklığa bağlıdır. Genel olarak, bir ısı pompası her saat başı birkaç kez açılıp kapanmalıdır, ancak durum bu değilse panik yapmayın. Döngüler, dışarıdaki havaya, evinizin ne kadar sıcak veya soğuk olduğuna ve yalıtımınızın ne kadar iyi olduğuna bağlıdır. (Yalıtım ne kadar iyi olursa, o kadar az ısı kaybedilir, yani pompanın o kadar sık çalışması gerekmez.) Dışarısı ne kadar soğuksa, evinizin ısınması o kadar uzun sürer ve bu nedenle pompa daha uzun bir süre çalışabilir.

Isı pompasının sürekli çalıştığını duyabiliyorsanız, bu mutlaka kötü bir şey değildir ve bunu yaparken cihazın çok fazla enerji harcaması konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Sadece cihazınız yaz aylarında sürekli çalışıyorsa endişelenmelisiniz, çünkü bu bir problemin işareti olabilir.

Isı pompası bayilerine  buradan  ulaşabilirsiniz.  

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar