Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Isı Pompaları Çok Fazla Elektrik Kullanıyor Mu?

Küresel ısınma konusundaki endişeler arttıkça, atmosfere salınan karbondioksit (CO2) miktarını azaltmak için enerji tüketicileri üzerindeki baskı her gün biraz daha artıyor. Bu sorumluluk kısmen kullanıcılara düşse de, evlerde ve işyerlerinde kullanılabilecek daha çevre dostu ürünler üretme sorumluluğu üretici firmalara ait.

En İyi Alternatif: Isı Pompaları

Her ne kadar Türkiye'de gaz yakıtlı kazanlar hala yoğunlukla tercih edilse de, her gün daha çok insan evlerini ısıtmak için alternatif seçenekler arıyor. Bu aşamada en iyi alternatiflerden birini de ısı pompaları oluşturuyor. 

Isı pompaları herhangi bir CO2 üretmez, ancak çalıştırmak için elektrik kullanırlar. Şu anda, elektrik üretimi fosil yakıtların yanması nedeniyle çok sayıda sera gazı emisyonu üretmektedir. Bu nedenle, ısı pompanızın yenilenebilir enerjiden tamamen çıkması için, kullandığı elektriğin güneş veya rüzgar enerjisi ile alınması gerekir. Bu ısı pompanızı yüzde 100 CO2 nötr yapar.

Isı Pompaları Karbondioksit Üretir Mi?

Isı pompaları karbondioksit üretmemekle birlikte, çalışma esnasında elektrik tüketirler. Günümüzde, elektrik üretimi esnasında, fosil yakıtların yanması nedeniyle çok sayıda sera gazı emisyonu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, ısı pompasının tamamen yenilenebilir enerji kaynaklı olması için, kullandığı elektriğin güneş veya rüzgar enerjisi kullanılarak üretilmesi gerekir. Bu ısı pompasını % 100 karbondioksit-nötr yapar. Bu şekliyle beraber ısı pompaları son derece efektif ve çevreci ısıtma-soğutma cihazları olmaktadırlar. Son dönemde özellikle Avrupa’da ve Türkiye’de sera gazı salım hedefleri beraber bu şekilde kurumların sayısı artış göstermektedir.

Isı pompalarının bazı temel faydaları ve bunların karbon ayak izinizi nasıl etkileyebileceğini anladığımıza göre, bu cihazlardan birinin elektrik faturanız üzerindeki etkisinden de bahsetmekte fayda var. Aşağıda, bir ısı pompasının ne kadar elektrik kullandığını ve elektrik faturanızı nasıl azaltabileceğini açıklıyoruz. 

Isı pompaları ne kadar elektrik kullanır?

Bir ısı pompasının verimliliği COP kullanılarak ölçülür. Bu birim, girilen enerji miktarı (bu durumda elektrik) ve çıkan enerji miktarı (ısı) ölçülerek belirlenir. CoP değeri dört olan bir ısı pompası, her bir kW elektrik tüketiminden dört kW ısı üretebilir.

Ortalama bir ev için yılda yaklaşık 12.000 kilowatt saat (KwH) ısı gerekmektedir. Bu nedenle, bunu başarmak için, CoP'si dört olan bir ısı pompası yılda 3.000 kW elektrik tüketir. Bu rakam evinizin büyüklüğüne, ne kadar iyi yalıtıldığına ve ne kadar sıcak su kullandığınıza bağlı  değişkenlik gösterecektir. Ayrıca ısı pompasının verimliliğine ve kalitesine de bağlı olacaktır.

Isı pompası modellerimizi bu linkten inceleyebilirsiniz. 

irtibat: info@viessmann.com.tr

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar