Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Ev Isı Yalıtımı Nasıl Çalışır?

Ev ısı yalıtımı nasıl çalışır?

Ev yalıtımı, evinizde meydana gelen ısı akışının miktarını sınırlayan bir malzemedir. Isı akışı üç farklı süreci içerir:

İletim

Isı, malzemeler arasında iletim aracılığıyla yayılır ve sıcaklık farkı nedeniyle oluşur. İçinde sıcak yemek olan bir kaseyi elinize aldığınızı hayal edin, muhtemelen dokunulamayacak kadar sıcak olacaktır.

Konveksiyon

Konveksiyon, ısının sıvılarda ve gazlarda nasıl hareket ettiğidir. Maddelerin yoğunluğundaki farklılıklar nedeniyle oluşur. Örneğin; sıcak hava, soğuk havadan daha az yoğun olduğu için soğuk havaya doğru hareket eder.

Radyasyon

Radyasyon, ısı dalgalar halinde aktarıldığında meydana gelir ve çarptığı herhangi bir emici nesneyi ısıtır. Bunu, her gün güneş ışınları Dünya’ya ulaştığında havanın ısınması ile yaşıyoruz.

Evdeki yalıtım esas olarak ısı iletimini sınırlayarak çalışır ve bu aynı zamanda ev içindeki konveksiyonun azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yalıtımın engellemeyi amaçladığı ısı transferinin türü ne olursa olsun, tüm ev yalıtımları ısı akışını sınırlar.

 

Evde ısı yalıtımını sağlamak için en önemli yerler

Her evde, mümkün olduğunca enerjiyi verimli hale getirmek için yalıtılması gereken ortak noktalar vardır. 

Çatı katı

Çatı katı; evin yalıtılması gereken en önemli kısmıdır. Çünkü çatı yalıtımı olmadan sıcak hava dışarı çıkar ve soğuk hava içeri girer. Bu durum, artan maliyetler ve boşa giden enerji anlamına gelir.

Tavanlar

Isı yükselir; bu da kışın evinizi sıcak tutmak için harcadığınız tüm enerjinin yukarı ve dışarı aktığı anlamına gelir. Aynı durum; üst kattaki odaların giderek daha sıcak hale geldiği ve alt katlara uyum sağlamak için ekstra soğutmaya ihtiyaç duyduğu yaz aylarında da geçerlidir.

 

Bodrum

Isının aşağı kaçma olasılığı daha düşük olsa da, yalıtılmamış bir bodrum katı ısıtma sisteminizin gereğinden fazla çalışmasına neden olacaktır. Bodrum yalıtımı, o alanın soğumasını ve nemlenmesini de önlemeye yardımcı olacaktır.

Duvarlar

Dışarısı soğuk ve rüzgarlı ise ısı hızla kaybolabileceğinden dolayı dış duvarların yalıtımı çok önemlidir. Özellikle odaları farklı sıcaklıklarda tutmak istiyorsanız; iç duvarlar da yalıtılabilir.

Katlar

Bodrumlarda olduğu gibi, yalıtımlı zeminler de kışın ısının sızmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Ne tür bir ısı yalıtımı?

Çatı katı, bir evin yalıtılması gereken en önemli kısmıdır ve tavan arası boşlukları için çeşitli yalıtım türleri mevcuttur. Bir evin enerji verimliliğini optimize etmek için bu seçeneklerin birleşimini kullanmanın alışıldık bir durum olduğunu akılda tutmakta fayda vardır.

Battaniye yalıtımı

Battaniye yalıtımı, en yaygın çatı yalıtımı türüdür ve keçeler veya rulolar halinde gelir. Cam elyafı, mineral yün, plastik elyaf gibi esnek elyaflardan veya koyun yünü gibi doğal elyaflardan yapılır.

Püskürtülmüş poliüretan köpük (SPF)

SPF duvar ve çatı boşluklarını sızdırmaz hale getirerek ev sahibinin ısıtma ve soğutma giderlerinden tasarruf etmesini sağlar. Sadece termal koruma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yapının tehlikeli küfünü ve ahşap çürümesini azaltan nem ve hava bariyerleri sağlar. Enerji tüketimini azaltır ve faturaları düşürür.

Köpük levhalar

Genellikle polistiren, poliizosiyanurat veya poliüretandan yapılan bu katı levhaların kesilmesi ve takılması kolaydır. Dış duvarlar ve çatı katları üzerinde etkilidirler ve genellikle dikme işi gibi yapısal elemanları yalıtmak için kullanılırlar.

Ev yalıtımı için alışveriş yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Eviniz için kullandığınız yalıtım türü bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Yalıtım türünüz ister battaniye, ister köpük ya da tamamen farklı bir malzeme olsun, her zaman dikkate alınması gereken çeşitli faktörler vardır.

İlk olarak; ev yalıtımının R değeri. Bir malzemenin ısı akışını ne kadar iyi durdurduğunun ölçüsüdür ve sayı ne kadar yüksek olursa yalıtım o kadar iyi olur. R değeri, malzeme tipine ve mevcut kalınlığa bağlı olacaktır. Daha soğuk iklimlerde yaşayanlar, daha yüksek R değerlerine sahip yalıtımı seçmelidir. 

 

Yalıtım söz konusu olduğunda malzemenin türü önemlidir. Bu nedenle malzeme türü de göz önünde bulundurmanız gereken bir unsur olmalıdır. Fiberglas yaygındır ancak maruz kalan alanlarda sorunlara neden olabilir ve önemli çevresel maliyetleri vardır. Koyun yünü gibi doğal lifler ise çevre dostu bir alternatif sunar; ancak düşük termal verimlilik ve maliyetli kurulum gibi kendi sorunları vardır. Ev yalıtımı ararken sizin için neyin önemli olduğuna karar verin.

Ev ısı yalıtımının maliyeti ne olacak?

Ev yalıtımı için ilk harcama yüksek olsa da, bir kez kurulduğunda önemli ölçüde mali tasarruf sağlayabilir. Çatı katlarına, bodrumlara ve zeminlere yalıtım ekleyerek ve evlerini hava sızdırmaz hale getirerek hanelerin ısıtma ve soğutma maliyetlerinde yılda ortalama %15'e varan tasarruf sağlanabilecektir.

Buna ek olarak; devlet kurumları ve enerji tedarikçilerinden gelen, genellikle ilk maliyetleri dengeleyebilecek, yalıtıma özel uygun kredi ve teşvikler bulunmaktadır. 

Ev yalıtımı buna değer mi?

Verimli bir ısıtma sistemiyle birlikte ev yalıtımı, daha konforlu bir yaşam ortamı sağlarken; enerji, CO₂ emisyonları ve para tasarrufu da sağlar. Ayrıca, ev sahiplerinin yalıtım yapmasına yardımcı olacak birçok finansal teşvik de bulunuyor.

Modern ısıtma sistemlerimizin (bu kısma evsel ısıtma sistemlerimizin linki koyulabilir) ev yalıtımını nasıl tamamlayabileceği hakkında daha fazla bilgiye ulaşarak; seçeneklerinizi ve sisteminizin düzenli bakım yoluyla en iyi şekilde çalışmasına nasıl yardımcı olabileceğimizi görüşmek üzere bugün bizimle iletişime geçin. 

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar