Uzman Tavsiyesi
Ev Sahipleri Profesyoneller

Ekonomik Isıtma için 5 İpucu

Isıtma evinizdeki en büyük enerji tüketicilerinden biridir. Ailenizi soğuk kış aylarında sıcak ve rahat tutmak, özellikle enerjinizi akıllıca kullanmıyorsanız çok maliyetli olabilir. En verimli ısıtma sistemine sahip olsanız bile, kullandığınız enerji miktarı, birçoğunu kontrol edebileceğiniz çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

Odalarınız için doğru sıcaklığı seçin

Evinizdeki her oda tıpkı ailenizin üyeleri gibi benzersizdir. Oturma / yemek odası, mutfak, banyo ve yatak odalarının hepsi çok farklı amaçlara sahiptir ve bu nedenle sıcaklıkları buna göre ayarlamak mantıklıdır. Bu sadece ısıtmanın verimliliğini optimize etmekle kalmayacak, aynı zamanda ailenizin rahatlığını artıracak, herkesin uyanıkken en iyi şekilde hissetmesine ve gece boyunca kaliteli dinlenme elde etmesine yardımcı olacaktır.

Genel olarak ailenin birlikte en fazla zaman geçirdiği oturma odası için optimal sıcaklık 20 - 22°C arasındadır. Bu sıcaklık aralığı, konfordan ödün vermeden oda için ısıtma maliyetlerinizi orta düzeyde tutmanızı sağlayacaktır. Banyolar, bebeklerin ve küçük çocukların yatak odaları için önerilen sıcaklık aralığı bu şekildedir.

Buna karşılık mutfakları farklı bir şekilde ele almak gerekir. Mutfağın çeşitli ısı kaynaklarına, özellikle fırınlara ve ocaklara sahip olduğunu akılda tutmak önemlidir. Bunlar ısıyı dağıtır ve genel sıcaklığa katkıda bulunur, yani ısıtmayı birkaç derece azaltmanız fark etmeyecektir. Sonuç olarak, 18 - 19℃ sıcaklık oldukça yeterli olacaktır. Yatak odaları için de ideal sıcaklık 18 - 19℃ dir. Biraz daha düşük sıcaklık uyku kalitesini artırmaya da katkıda bulunur.

Ayrıca kullanımı olmayan odalarda, sabit bir sıcaklığı sürekli tutmanız gerekmediğini akılda tutmak gerekir. Aile, işte veya okuldayken gün içinde ısıtmanın kapatılmaması tavsiye edilirken, sıcaklıkların çok düşük ayarlanması önemli tasarruflar sağlayabilir.
Oda sıcaklıklarında sadece 1℃ yapılacak bir düşürme %6'ya varan  tasarruf sağlayabilir.

Havalandırmanızı doğru yapın

Birçok ev sahibi odaları havalandırmak için pencereleri açarak ısının kaçmasına neden olur ve böylece daha fazla ısıtma nedeniyle para kaybeder. Radyatörlerinizi kapatmış olsanız bile, pencereleri günde yaklaşık 10 dakikadan fazla açık bırakmak enerji tüketimini ciddi şekilde arttırabilir. Bunun nedeni iç sıcaklığı düşürmesi, yani radyatörlerinizi tekrar açtığınızda sıcaklığı geri kazanmak için çok daha fazla çalışmaları gerektiğinden, ısıtma cihazınızın mümkün olandan fazla enerji tüketmesidir. Havalandırma için genellikle sonbahar ve ilkbahar sıcaklıklarında pencerelerinizin günde en fazla 10-15 dakika, sıcaklıkların çok daha düşük olduğu kış aylarında üç ila beş dakika açık kalma ile sınırlandırılması çok daha iyidir. Havalandırmanın doğru yapılması, evinizdeki hava kalitesini artıracak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca küfü önlemeye ve bir sonraki enerji faturanızda hoş olmayan bir sürpriz ile karşılaşmamanıza yardımcı olacaktır.

Radyatörlerinizin etrafını mümkün olduğunca açık tutun

Kanepeler ve yataklar gibi büyük mobilyalar genellikle radyatörlere çok yakın yerleştirilir. Ancak,  etkili bir şekilde çalışmak için radyatörlerinizin serbest hava dolaşımına ihtiyacı vardır. Bu şekilde çalışma oda sıcaklığının eşit olmasını ve radyatörlerinizin maksimum verimle çalışmasını sağlayacaktır. İdeal olarak, herzaman en az 20 cm ve tercihen daha fazla bir boşluk olduğundan emin olmalısınız.

Perdelerinizin de size maliyeti olmadığından emin olun. Radyatörlerin üzerine asılan, kısmen kaplayan perdeler verimliliği büyük ölçüde azaltır ve bu nedenle uzun vadede ısınmanız için gerekenden daha fazla harcama yapmanıza neden olur. Perdelerin radyatörlerden tamamen geriye çekilebildiğinden emin olamıyorsanız, kısaltmayı düşünün.

  

Radyatörleriniz ısınmıyorsa ne yapmanız gerekiyor merak ediyorsanız blog içeriğimizi okuyabilirsiniz!

  

Radyatörlerinizi temiz tutun

Radyatörlerinizde toz birikmesinin,  yalıtım etkisi  nedeniyle yakıt faturalarınızda size daha fazla mal olabileceğini biliyor muydunuz? Temizlik çalışmalarımızda genellikle dikkatimiz halılar, televizyonlar, dolaplar ve masalar üzerinedir. Özellikle yaz aylarındabir kaç ay kullanılmadığında; radyatörlerimizi temizleme olasılığımız daha düşük olur. Radyatörlerinize nemli bir bezle düzenli olarak iyi bir temizlik yapmak için zaman ayırmanın, verimliliklerinde dikkate değer bir iyileşme getirdiğini görebilirsiniz.

Sahip olduğunuz radyatör tipine bağlı olarak, özel olarak tasarlanmış bir radyatör fırçasının da ulaşılması zor bölgelere girmeye yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Yanlışlıkla radyatöre zarar verebileceğiniz için elektrikli süpürge kullanmaktan kaçınmanız önerilir.
Isıtma sisteminizi daha ekonomik hale getirmenin yanı sıra, temiz radyatörler de özellikle alerji hastaları için daha sağlıklı bir ortamın korunmasına yardımcı olacaktır.

Isıtma sisteminizin düzenli bakımını yaptırın

Isıtma sisteminizin  sürekli olarak maksimum verimlilikle çalışmasını sağlamanın en iyi yollarından biri, üretici tarafından onaylanmış bir yetkili servis firması tarafından her yıl bakım yapılmasıdır. Bu işlemin işletme güvenliğini sağlamakla birlikte, işletme maliyetlerinin mümkün olduğunca düşük olmasını sağlamaya yardımcı olabileceğinin farkında olmalısınız.

Bakım sırasında, yetkili servis teknisyeni komponentleri temizleyebilecek, aşınmış parçaları değiştirebilecek ve eviniz için optimal çalışma ayarları konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Tüm bunlar,  ısıtma sisteminizi mümkün olduğunca verimli  ve ekonomik tutmanıza yardımcı olarak enerji faturalarınızda gözle görülür tasarruf sağlar. Yetkili servis teknisyeni ayrıca, evinizi daha da enerji verimli hale getirmenize yardımcı olacak akıllı kontrol cihazları gibi yeni teknolojiler hakkında size tavsiyelerde bulunabilir.

Yararlı bağlantılar
Yararlı bağlantılar